ZATERDAG: JOHANNESBURG

We zijn gevraagd om de wekelijkse Organic Market rond de Michael Mount School op te leuken met een euritmie demo / voorstelling. Hoe deze afspraak tot stand is gekomen is vrijwel niemand meer duidelijk, maar er werd op ons gerekend. We gingen dus naar Johannesburg.
De markt loopt al volop als we om 10.00 uur aankomen. Er zijn wel 40 vaste plekken, in de vorm van kraampjes of hutjes waar ook een vaste indeling voor geldt. De neringdoenden staan hier kennelijk iedere week. Er is een centraal selfservice restaurant, een piano op een schavotje en prachtig weer. Een tweepersoons dweilorkestje zorgt voor de muzikale omlijsting. Knobbelstenen als plaveisel.

We doen Beethoven, in de open lucht, met het uitgiftebuffet als achtergrond. Ook een bijdrage op tekst van Paul van Ostayen, die het met zijn Vlaamse gedichten hier wel goed zou doen - dachten we.

De euritmisten zijn vrijwel uitsluitend in het wit gekleed, met witte sluiers. Nog nooit was de belichting zo mooi. Het volle zonlicht gaf zo een lichtheid aan de menselijke gestalte die ik nog niet eerder had gezien. Dat was ook niet overbodig, want de Bühnevloer bestond uit ingemetselde keien en stenen van divers en hobbelig formaat. Dat maakt het euritmische voetenwerk niet eenvoudiger en de beweging niet ‘vanzelfsprekend licht’.
Het publiek bestond uit standhouders en kopers, die de euritmie voor lief namen. Ton, kwam als spreker nauwelijks boven het voortdurend geroezemoes uit en de muziek was vanaf het schavotje ook maar moeilijk te horen. Mede dankzij het prachtige licht, zijn er zeer fraaie video opnames gemaakt. Het was een avontuur dat in ons rijtje bijzondere opdrachten wordt bijgeschreven.
Ton Eland is al weer enige jaren onze vaste spreker. Hij heeft zich ook dit keer niet af laten schrikken door de Engelstalige versie van het verhaal. Ook in eerdere voorstellingen verzorgde hij de vertelling in het Engels. Zo zwierig en welbewust staat hij op het toneel met zijn cape en grote hoed als verteller; zo stil en bescheiden is hij de rest van de dag.

 

lees verder...