STELLENBOSCH

De Stellenbosch Waldorf School is een jonge school, zonder een toneelzaal, maar wel met een enthousiaste euritmiste. Ze hebben van de nood een deugd gemaakt en zichzelf uitgenodigd bij een primary school in de buurt: Spier. In de zomer is Spier bekend vanwege zijn openluchtvoorstellingen. Een jaarlijkse culturele happening waar half cultureel minnend Kaapstad op af komt. Wellicht werd daarom de vraag van de Stellenbosch Waldorfschool ook simpelweg positief beantwoord. De tegenprestatie bestond uit het openstellen van de voorstelling van de leerlingen van deze reguliere primary school. Een gouden formule. Het was de voorstelling met verreweg het meeste publiek. De zaal was dan ook groot, maar ook volledig gevuld. Achterin werd gestaan. Raymond maakt foto’s van zowel de voorstelling als het publiek.
Onze belichting valt een beetje weg. De zaal kan niet behoorlijk verduisterd worden. De enthousiaste euritmiste biedt aan op het dak te klimmen en de plexiglas boogramen af te dekken met doeken. Afgezien van de doeken en de tijd die er mee gemoeid zijn, vinden we de operatie per definitie te riskant. Maar we waren eens te meer verbaasd wat euritmisten voor hun vak over hebben. De lichteffecten komen dit keer niet zozeer uit onze technische hulpstukken, maar meer uit het lichtspel aan de hemel, met zon en wolken. Soms past het goed, met licht en donker in het verhaal, soms maakt het weinig uit. In ieder geval geen tegendraadse effecten, die we op dat moment net niet kunnen hebben in het verloop van het verhaal. Onze beschermengel had weer een drukke dag met ons.

Bijzonder imposant was dit keer de arend, waarin Daniela Oele steekt. Hoewel onzichtbaar achter haar arends-masker vond ik haar in deze rol het meest uitkomen. Zeker op de grotere tonelen zoals hier in de sportzaal van Spier was haar vlucht indrukwekkend. Aandoenlijk was het beeld van de grote arend die met het weeskind op zijn rug vliegt. Hoewel alles op de planken werd uitgevoerd zag ik ze iedere keer weer met de winden meegevoerd worden, als of er geen zwaartekracht aan te pas kwam. Net als de anderen had ze meerdere rollen uit te voeren.

lees verder...